maandag 18 januari 2016

Zuurkool uit de oven van 'tante' Truus

Familie, dat zijn kennissen die je niet zelf uitgekozen hebt. Maar wat als je kennissen steevast 'oom' en 'tante' noemt, terwijl ze helemaal geen familie zijn, maar slechts de vrienden van je ouders? Wat is dan de definitie? Geen idee! In ieder geval hadden wij daardoor een hele grote familie met heel veel 'ooms en tantes'. En op elke oom en tante viel wel wat op- of aan te merken... althans na jarenlange en intensieve observatie mijnerzijds.

Tante Nel stond bekend om haar zuinigheid (spendeerde jarenlang op zolder achter de naaimachine) en wist met chirurgische precisie een toastje met een microscopisch dun plakje Franse kaas te beleggen. Ome Stef, de timmerman met de grote handen, altijd in voor een gestolen kusje (die oom waar je als jong meisje vooral NIET bij op schoot wilde). Tante Bep, die beter Jet had kunnen heten vanwege haar properheid. Altijd keurig verzorgd, goed in de kleren en nooit één haartje verkeerd. Bossche chique. Ome Joop was de slimmerik van het hele stel. Won altijd met kaarten. Tante Louise de volslanke slagersdochter met het bekende onsje meer en ome Frits die juist weer een onsje minder deed. Opposites attrackt. Zoals je dat wel vaker ziet bij stellen; de een wat gezet en de ander lang, dun en mager. Ome Bert, die soms ook weer opeens ome Bart heette, de succesvolle ondernemer. Goodlooking en sportief, de charmeur. En tenslotte tante Truus van de zuurkool dus. Uit de oven. Uit een tijd dat de spruitjes nog veel te gaar werden gekookt, en je al heel gek deed als je macaroni met tomatenketchup en een blikje Smac op tafel zette (en een bakje gele en/of bruine vla na at). Haar recept was een ware openbaring en wellicht het begin van een niet te stuiten culinaire (r)evolutie!

1 pond zuurkool
1 kilo aardappelen (kruimig of iets kruimig)
1 grote ui
Theelepel karwijzaad (kummel)
Theelepel komijnzaad
Gerookte spekblokjes (1 bakje, 125 g)
2-3 tomaten
Nootmuskaat
Paneermeel
1 dl melk
Scheutje (kook)room
(Room)boter
1,5 dl droge witte wijn
Olijfolie
Enkele peperkorrels (gekneusd)
Peper en zout

Kook de aardappelen in 20 min. gaar en maak een smeuiige puree met melk, (kook)room, boter, snufje nootmuskaat, peper en zout. Stoof de zuurkool met de witte wijn, snufje zout, peperkorrels en een klontje boter ongeveer 10 min.
Bak de spekblokjes in een scheutje olijfolie, pel de ui, snipper fijn en bak mee totdat het glazig is. Voeg de komijnzaadjes toe.
Neem een vuurvaste ovenschotel en vet de bodem in met boter en start met het maken van laagjes. Verdeel de aardappelpuree in 2 porties. Verdeel het eerste portie over de schaal, leg daarop een laag zuurkool en voeg het karwijzaad toe. Leg er vervolgens een laag spek en ui op en dek af met een tweede laag aardappelpuree.
Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op de puree. Strooi er zout, peper en paneermeel over en verdeel er wat klontjes boter over. Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak in 30 minuten goudbruin. Check af en toe, en dek af met aluminiumfolie als het te bruin dreigt te worden.

N.B. je kunt onder de tomaat ook nog een laagje rookworst aanbrengen die je eerst in plakjes hebt gesneden, en vervolgens schuin in de puree steekt.

Luistertip
Faust - Krautrock


vrijdag 8 januari 2016

Bloemkolen!


Een nieuw jaar, nieuwe gerechten. Alhoewel?
De mooiste verhalen en de lekkerste recepten komen vaak uit het verleden. Niks nieuws aan. Hooguit een beetje smeuïger gemaakt.

Ik groeide op in de zeventiger jaren in een éénouder-gezin, waardoor mijn zusjes en ik al vroeg zelfstandig waren. Toch moest mijn oma, die toendertijd op loopafstand woonde, soms een oogje in het zeil houden als ons moeder bijvoorbeeld eens een weekje op vakantie was. Oma controleerde ons, deed eens een wasje, stofte, dweilde en zorgde vaak voor het eten. Vooral haar rijstepap met bruine suiker was favoriet!

Maar ze was er niet alleen om voor ons te zorgen, ze was er ook voor de gezelligheid. Dit uitte zich in het regelmatig spelen van een potje kaarten (rikken) met mij en mijn vrienden. Ging nergens over, een paar stuivers, centen en dubbeltjes. Maar soms werden die spelletjes onderbroken door diepgaande telefoongesprekken met één van haar andere dochters, categorie Miep Kraak Huishoud-service! Die wij dan helaas weer moesten horen! Zo was haar volgende uitspraak legendarisch: "Ik ben vandaag naar de mèrt gewist, en ik heb een pracht spinazie gekocht!" Ik moest dit nog jaren horen van mijn "vrienden"...

Enfin, volgens de overlevering komt de mooiste spinazie dus van de markt, de beste spruitjes uit Breda, en voor de lekkerste bloemkool moet je in Den Dungen zijn. Wat je er vervolgens mee doet moet je zelf weten, of gebruik onderstaand recept.

Surinaamse bloemkool met kerrie (vegetarisch)
1 (Dungense) bloemkool
1/2 potje Rosita's Surinaamse Kerriesaus (AH)
2 theelepels Masala (kerrie)
Pond aardappelen (iets kruimig)
3 eieren (hardgekookt)
1 ui
1 teentje knoflook
Koriander (selderij en/of platte peterselie, evt. wat bieslook)
1/2 hete peper (Habanero, Madame Jeanette of tl sambal)
2 el arachideolie
Peper en zout
Opt. 2 rotiplaten

(Eigenlijk is dit een soort rotigerecht, maar dan zonder kip)
Schil de aardappelen en maak de bloemkool schoon. Verdeel in roosjes en blancheer. Kook de aardappelen met een snufje zout een minuutje of tien voor. Doe daar meteen de eieren bij, dan zijn die alvast hardgekookt. Snipper de ui, pel en snijd de teen knoflook fijn.
Doe olie in een wok en fruit de ui, knoflook, peper en masala licht aan. Voeg daarna de aardappelen en bloemkool toe en bak alles nog een minuut of 10 onder regelmatig omscheppen. Voeg op het laatst als de aardappelen en bloemkool net gaar zijn een half potje saus toe en warm het geheel goed door. Pel ondertussen de eieren, halveer ze en verwarm met de saus mee. Breng op smaak met peper en zout en knip er verse koriander (selderij en/of peterselie) over. Eventueel de saus iets verdunnen met een scheutje water als je er een rotiplaat bij eet. Serveer er nog wat extra peper bij en een zoetzure komkommersalade.

Luistertip
Ultravox (feat. Billy Currie) - Vienna