zaterdag 24 oktober 2015

Oranje boven!


Pompoen. Je kunt er bijna niet omheen, zo lijkt het. Soms letterlijk niet. Enorme kolossen zijn er, van wel enkele honderden kilo's per stuk!

Persoonlijk had ik nooit zoveel met pompoen. Kan ze me ook niet van vroeger herinneren. Niet bepaald iets dat van huis uit met de pompoenlepel is ingegoten. Ik denk dat het meer iets van de laatste jaren is. Uit de VS over komen waaien, in het kielzog van Halloween.

Een mooi product, met zijn prachtige feloranje kleur! Zou dat de huidige populariteit verklaren? Go orange! Oranje boven, oranje boven, leve de pompoen! Pompoen is ook een heel veelzijdigproduct. Eerder plaatste ik al een recept met geroosterde pompoen met dukkah uit de oven. En at ik laatst een wrap met hummus van pompoen en kikkererwten en plakjes dungesneden kipfilet en wat koriander. Heerlijk! Of pompoentaart. Nog zoiets. maar voor nu houd ik het op een lekker soepje. Maar wel één met een twist. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen... In dit geval de citrus. Eet smakelijk!

Mediterrane Pompoensoep

Ingrediënten
1 kleine of 1/2 grote pompoen (ca. 1 kg)
1 liter water
2,5 kippenbouillonblokken
1 grote ui
1/2 theelepel komijnzaad
2 laurierblaadjes
Stukje citroenschil van 2,5 cm. dun geschild!
Bosje koriander
Lenteui of bieslook
Mespunt sambal of gedroogde rode pepervlokjes
Pimenton
Zout
Scheutje olijfolie extra virgine
Staafmixer

Zet 1 liter water op met de laurier, ui, citroenschil en de komijnzaadjes. Voeg 2,5 bouillonblokje toe. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en het 'spinnenweb' eromheen. Eventueel schillen. Snijd in blokjes. Doe het in de pan en laat ca. 15 min. koken totdat alles (pompoen en ui) gaar is. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep nu met de staafmixer (incl. de citroenschil!!!). Proef en voeg zout en peper naar smaak toe (gebruik eventueel een extra 1/2 bouillonblokje).
Schep de soep in een kom, pluk er wat korianderblaadjes over en knip er verse bieslook of lenteui over. Druppel er tenslotte wat olijfolie over en strooi er eventueel wat pimenton overheen.

Luistertip
The Smashing Pumpkins - Tonight, Tonight


Geen opmerkingen:

Een reactie posten