maandag 8 april 2019

We want Moors!

Bijgaand recept doet me even terugverlangen naar Zuid-Spanje. Naar prachtige steden als Sevilla, Granada en Cordoba, waar je beslist een keer geweest moet zijn! En dan is de volgende stap om alles wat ten zuiden van deze driehoek ligt eens te verkennen ook verplichte kost!

Wat eerder genoemde plaatsen vooral zo interessant maakt zijn natuurlijk de Arabische invloeden op de economie, religie, kunst en architectuur. Lange tijd probeerde men deze invloeden echter buiten de deur te houden d.m.v. een militaire verdedigingslinie. Een grens, die een aantal voornamelijk witgepleisterde dorpen met elkaar verbond, met veelzeggende plaatsnamen als: Arcos de la Frontera, Jerez de la Frontera, Vejer de la Frontera, en ga zo maar door... Een 'Frontera' die werd opgetrokken tegen de oprukkende islam. Tevergeefs, toen al.

Langzaam zak je dan af naar het zuidelijkste puntje van Europa: Punta de Tarifa. Daar waar twee stromingen samenkomen, die van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Zoals ook twee werelden samenkomen - het Afrikaanse continent ligt hemelsbreed op nog geen 20 km - twee culturen en twee keukens, in bijgaande Moorse visschotel met linzen.

Ingrediƫnten
300-400 gr kabeljauwfilet met vel (mag best het dunnere staartstuk zijn)
16 gamba's (vers voorgekookt bv. MAKRO)
50 gr chorizo
1 ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
Theelepel Harissa of wat chilivlokken
Handje peultjes
Enkele takjes platte peterselie
1 dessertlepel Al-Andalus (Moorse specerijenmelange)
1 dessertlepel Za'Atar (kruidendip van sesam, sumak en oregano)
1 visbouillonblokje
1 blik tomatenpulp (ca. 400 gr)
1 blikje linzen (Bonduelle ca. 300 gr)
Olijfolie om in te bakken
peper en zout naar smaak
scheutje citroen olijfolie
1 stokbroodje (afbak)

Moorse visschotel.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. De chorizo in kleine blokjes. Scheutje olie in de (hapjes)pan en fruit dit samen zodat de chorizo wat uitbakt en de uien glazig zijn. Snijd ook de paprika in blokjes en voeg die bij het ui, knoflook, chorizo-mengsel. Laat een minuut of tien op een laag vuur garen. Strooi er een lepel Al-Andalus-kruiden bij en fruit even mee. Doe er dan de tomatenpulp, Harissa en het bouillonblokje bij en laat nogmaals 10 minuten stoven tot je een mooie saus hebt gekregen.

Bak nu de kabeljauw met een beetje zout en peper in een andere pan even kort op de huid, en draai vervolgens een minuutje om. Alles op een matig tot hoog vuur.

Stort de linzen in het midden van de pan en leg de vis hier nu met de huid onder voorzichtig op om even door te garen. Strooi er wat Za'Atar over. Leg ook de peultjes en voorgegaarde gamba's er omheen en laat alles met de deksel erop maximaal 10 minuten doorgaren op een laag vuur.

Snijd de peterselie fijn en strooi die er overheen. Schep de tomaten-linzen onder uit de pan en leg er je stukje vis en gamba's bovenop. Druppel er wat citroenolie om- en overheen. Het vocht uit de saus lekker opsoppen met vers afgebakken warm stokbrood.

Fish - Gentlemen's Excuse me

Phil Manzanera (Roxy Music) - Frontera




Geen opmerkingen:

Een reactie posten