dinsdag 1 december 2015

20 blinde vinken op safari

Rare titel zul je wellicht denken: 20 blinde vinken op safari. 20 BELGISCHE blinde vinken nog wel! Da's weer eens wat anders dan 2 VUISTEN op safari! Ik neem je mee.

Mijn vriendin en ik waren op rondreis door Zuid-Afrika en deden daarbij ook Swaziland aan. We logeerden in een wildpark met van die schattige bijenkorfhuisjes. Je kon er fietsen huren en diverse excursies boeken, waaronder een sundown game drive (een ritje naar de ondergang. De zonsondergang). We deden beide. We trapten ons suf door het rulle zand op onze Gazelles en ontweken in de verzengende hitte en passant diverse antilopensoorten en ander gevaarlijk wild. We maakten een tochtje van een uurtje of twee. Lang genoeg om voor een flinke opfrisbeurt in aanmerking te komen.

Uiteindelijk zaten we op het einde van de middag, ruim op tijd voor vertrek, frisgewassen in de Landrover. Klaar voor de afgesproken game drive. Het beloofde een waar visueel kleurenspektakel te worden boven de Mlilwane's plains, en onze gids adviseerde ook vooral onderweg onze kijkers goed de kost te geven, want we zouden zomaar eens oog-in-oog kunnen komen te staan met allerlei groot wild, op weg naar ons uitzichtpunt: Nyonyane Mountain!

We zaten al een tijdje in ons voertuig te wachten toen er in de verte gestommel klonk. Even later zagen we een groepje mensen voorzichtig onze kant opschuifelen. Eén voor één klommen ze in de Landrover. Onzeker over hun bewegingen. Het bleek een groep van circa 20 blinde en slechtziende Belgen te zijn. Op safari. In Swaziland!
Nou misgun ik niemand wat, maar wat doen twintig blinde en slechtziende Vlamingen in zuidelijk Afrika? Naar een zonsondergang kijken?

Het bleek hun tweejaarlijkse uitje te zijn. Gesponsord door de plaatselijke bevolking, het bedrijfsleven en de lokale overheid. Blijkbaar is er in België, ik spreek wel over een aantal jaren terug, een breed draagvlak voor dit soort activiteiten. Maar waarom op safari in Afrika en niet naar de Zoo van Antwerpen? Of voor mijn part naar de Beekse Bergen. De ervaring zal toch nagenoeg hetzelfde zijn:
"O, die heeft een lange nek... dat zal vast een giraf zijn".
"En deze heeft zo'n ruwe huid en een lange slurf.  Dat moet een olifant zijn"
"Wat een lange manen... Laat me raden?" En toen waren er nog 19.
Enfin, het recept? Geen blinde vinken, maar wildragout. Vlaamsche natuurlijk!

Vlaamse wildragout (met donker bier)
1 kg Stoofvlees van wild
(Maakt niet uit wat. Zie je toch niet! Bij gebrek aan zebra, wildebeest (gnoe), kudu, nyala, impala, wrattenzwijn, waterbok, rietbok, steenbok, grijze duiker, rode en blauwe duiker, klipspringer, blesbok, oribi and suni, volstaan hert, haas, wild konijn, everzwijn, ree en/of hinde in blokjes) 
3 uien (fijngesnipperd)
1 winterwortel (in zeer kleine blokjes)
1 teen knoflook
50 gram spekblokjes
1-2 flesjes donker (dubbel) Trappisten- of Abdijbier (of een fles rode wijn)
1 potje Wildfond
3 el tomatenpuree
Takjes tijm
Wat venkelzaad
3 laurierblaadjes
Beetje Worcestershiresauce
Bakboter en olie
2-3 el bloem
Plak ontbijtkoek
500 gr Bospaddestoelen (of champignons)
Zwarte peper (versgemalen)
(zee)Zout of bouillonpoeder

Bereiding
Fruit in een braadpan of stoofpot de spekblokjes, knoflook, wortel en uien lichtbruin glazig op een zacht vuurtje. Bak in een andere braadpan de helft van het stoofvlees kort op een hevig vuur in wat boter en olie (zorg dat alle kanten goed zijn dichtgeschroeid, daarom niet teveel te gelijk bakken).

Neem het vlees uit de pan en voeg het bij de uien. Bak de tweede helft van het vlees aan en doe het ook in de stoofpot. Breng het vlees op smaak met peper en zout, bestrooi met bloem en roer goed om (dit zorgt voor de binding van de ragoût). Giet wat donker bier in de braadpan waarin je het vlees hebt gebakken, roer het aanbaksels los en giet het vocht in de kookpot. Overgiet het geheel met de rest van het bier en vul aan met wildfond: het vlees moet net onder staan (zo nodig nog wat water bij gieten).

Voeg er de tomatenpuree, ontbijtkoek en kruiden aan toe, roer het geheel nog eens om en breng aan de kook. Het vlees, op een zeer zacht vuurtje en met deksel op de pan, een tweetal uurtjes of tot het vlees goed gaar en mals is geworden laten sudderen: af en toe omscheppen. Voeg zo nodig hete bouillon of water toe. Borstel de paddenstoelen schoon (niet schoonmaken in water) met een zachte borstel, en snijd in plakjes. Bak ze kort op een stevig vuur in wat boter en olie en voeg wat achtergehouden tijm toe. Kruid met peper en zout.

Tuinkruiden uit de ragout verwijderen, de paddenstoelen toevoegen en het geheel nog even laten doorwarmen. Saus eventueel nog verder binden met een sausbinder of een rouxje maken van boter en bloem en verder op smaak brengen met Worcestershiresauce, peper en zout. Lekker als voorgerecht in een pasteibakje of als hoofdgerecht met aardappelpuree en spruitjes of rode kool. 

Luistertip
Deep Purple - When a Blind Man Cries

Geen opmerkingen:

Een reactie posten