woensdag 9 december 2015

De 3 sterren chef




Deze week zijn de Michelinsterren weer bekend gemaakt. Geen enkel restaurant is zijn ster(ren) kwijtgeraakt. Er zijn er alleen maar bijgekomen. Zeven stuks in het totaal. Er is dus duidelijk sprake van een stabiliteit of zelfs een stijgende lijn op culinair gebied in Nederland. Daar zullen we eens snel verandering in brengen...

Voor ik dat ga doen, ga ik eerst iets vertellen over mijn ervaring bij een 3-sterren restaurant. Dat ik ongeveer kachel van tafel kwam, dankzij het overvloedige wijnarrangement, uitgeschonken door een iets te strak in een Chanel mantelpakje gestoken sommelière en vrouw van, en weer thuis aangekomen vanuit het verre Zwolle een pakje koekjes leeg at. Daarmee is meteen de toon gezet. Ondanks het 8-gangen menu du chef (destijds ca. € 180 per couvert) bij thuiskomst nog honger hebben... Maar een bijzondere ervaring was het wel! Qua smaken, combinaties, presentaties, producten en technieken. Een snelle blik op de website leert dat een aantal gerechten van toen nog steeds op de kaart staan, zoals "Aardappel uitlek en konijnenniertjes" en "Grootmoeders appeltaart, compleet losgeslagen". Nou, losgeslagen was het, en doorgeslagen des te meer! Een miniscuul stukje appeltaart volledig uiteengerafeld in een hoopje appelcompte, een toefje slagroom ter grootte van een pinknagel, een hele kruidnagel en een vanillestokje van pure chocolade en er zal vast nog wat koekkruim bij gezeten hebben.

Het klinkt wellicht wat blasé, maar wat mij betreft was het wel een beetje over de top. Sterambities of sterallures? Doe mij maar een stevige "Hollandse" winterstamppot of een lekker lomp eenpansgerecht. Met aardappelen, groente en spek of worst! Desnoods met een twist of een oriëntaals "sausje".

Spruiten met shoarma
1 pond Hollandse spruiten (schoongemaakt)
1/2 rode paprika in blokjes
450 gr kleine krieltjes (voorgekookt)
250 gr shoarmavlees
1/2 theelepel komijnzaadjes
Scheutje olijfolie
Beetje sambal of harissa.
Peper en zout

Maak de spruiten schoon en kook ze 5 minuten voor. Verhit een scheutje olijfolie in een wok of hapjespan en bak de krieltjes hierin goudbruin. Voeg na 5 minuten het vlees toe en bak alles op een hoog vuur. Voeg na nog eens 5 minuten de spruiten, het komijnzaad en de paprika toe en roerbak nog eens een kleine 10 minuten tot alles beetgaar is. De sambal of harissa erbij als je van pittig houdt. Breng op smaak met peper en zout. Ook lekker met curryketchup. Vijf sterren!

Luistertip
Prefab Sprout -  The King of Rock 'N' Roll

Geen opmerkingen:

Een reactie posten