zondag 6 september 2015

Rue Ravioli




De dag dat ik deze blog schrijf is het zaterdag. Weekend, en dan moet ik aan de bak, kook, stoof of braad. Wat zullen we vandaag eens eten? Meestal laat ik me leiden door wat er in de aanbieding is. Waarom (te)veel betalen? Of door wat ik nog in huis heb. Zoiets als Niks in de fridge, waarbij je kookt met de (overgebleven) producten die er in je koelkast te vinden zijn. Zoals ze dat ook Ready, Steady, Cook doen. Hier heb je wat ingrediƫnten, doe er wat leuks mee. Succes!
Vandaag vind ik een afgeprijsd bakje cantharellen waar ik iets mee wil doen: pasta! Ravioli, gevulde deegkussentjes, om precies te zijn. Met behulp van een pastamachine en raviolimaker. Man. Machine. Zo verander ik met mijn geuren onze straat tijdelijk in de Rue Ravioli. 

Klaar voor de start? Af! 
Wil je snel klaar zijn, dan is de volgorde belangrijk. Koken is ook timemanagement.
1. Oven aan. Paprika erin. (20 min.)
2. Pasta maken (30 min. rusten)
3. Ondertussen vulling maken (20 min. afkoelen)
4. Saus maken (15 min. fruiten, koken, blenderen)
5. Deeg uitrollen en ravioli's maken.

1. Oven aan
Paprika erin. 

2. De pasta (2 personen)
200 gram (harde) tarwebloem (durum) of een gedeelte gewone patentbloem (max. de helft)
2 eieren
1 theelepel olijfolie
water
zout

Bloem in een kom, kuiltje maken, eieren geklutst erin, olie, snufje zout erbij. Bloem naar het midden roeren (kan gewoon met de vingers).  Alles goed mengen. Er ontstaat nu een korrelige massa die met een klein scheutje water elastisch gemaakt moet worden.
Hierbij is het net zoals met schilderen. Om grijs te maken hoeven we slechts een klein beetje zwart aan het wit toe te voegen en niet andersom!
Goed doorkneden (liefst even op het aanrecht een paar minuten trekken, draaien en vouwen) totdat er een soepele elastische bal is ontstaan. Leg afgedekt met plastic minstens een half uur in de koelkast om te rusten.

3. De vulling (20 min.)
250 gram paddestoelen (kan van alles zijn, afhankelijk van jaargetijde, verkrijgbaarheid etc.)
Ik nam een bakje cantharellen mee. Niet te grof gehakt.
100 gram pancetta (klein gesneden)
1 sjalot
1 teen knoflook
Olijfolie
Verse kruiden zoals tijm, peterselie, salie, rozemarijn.
100 gram verse roomkaas (ricotta, kant en klare roomkaas met bieslook)
Truffelolie (enkele druppels, al zijn er die dit een doodzonde vinden)
Eventueel wat gedroogde porcini toevoegen.
Zout en peper (maar wees voorzichtig, de pancetta bevat ook al zout!)

Koekenpan op het vuur. Scheutje olijfolie in de pan. Sjalotje erin, omroeren, knoflook erbij, pancetta in de pan, gehakte paddestoelen erbij. Verse kruiden en peper erbij. Geheel voortdurend omscheppend ca. 10 min. bakken. LET OP! Pas na afkoeling de roomkaas erbij, anders smelt ie. Verder op smaak brengen met wat peper en zout en eventueel wat truffelolie.

4. De saus (15 min.)
1 pond verse tomaten (ontveld en in stukjes)
1 puntpaprika (rode of gele paprika) vooraf gepoft in de oven en ontveld (zie 1.)
1 sjalot (fijngesnipperd)
1 teentje knoflook (fijn gesnipperd)
1 laurierblad
1 groentebouillonblok
Olijfolie
Pimenton
Peper en zout (alleen om verder op smaak te brengen)

Bodempje olijfolie in de pan. Sjalotje erin, omroeren, knoflook erbij, paprika er in stukjes bij, evenals de tomaten. Laurierblad en bouillonblokje erbij. 10-15 min doorkoken. Laurier eruit, blender erin. Scheutje olijfolie erbij. Verder op smaak brengen met peper, zout en pimenton.

Man. Machine.
Nu komt het technische gedeelte met de apparaten, machines, hulpstukken etc.
Kan natuurlijk ook allemaal op zijn Jan-boeren-fluitjes met een deegroller en een radeermesje.
Maar gemak dient de mens, en die vond wat handige hulpmiddelen uit. Dus waarom primitief doen als het luxe kan.

Pasta in vieren verdelen en uitrollen in even zoveel plakken. Tot standje 6. Een millimeter dik?
Pastavel op de raviolimaker leggen. Leg op elke vierkantje een flinke theelepel paddestoelenvulling (waar de roomkaas nu wel doorheen zit!). Vel 2 erover. Rits-ratsen en voorzichtig verwijderen. Leg op een bord bestrooid met wat bloem om plakken te voorkomen. Vervolgens lading 2. Copy pasta!

De tomaten-paprika saus warm houden. Kook de ravioli's in 4 minuten beetgaar. Grote soeplepel saus in een diep bord scheppen, ravioli's erop. Wat kruimeltjes van het een of ander erover voor de kleur.

Luistertip
Kraftwerk - We Are The Robots
http://www.youtube.com/watch?v=VXa9tXcMhXQ 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten