woensdag 2 september 2015

Wereld Kokosnoten Dag



Vandaag eens een andere inhaker!
Geen advertentie, Facebook- of Twitterpost voor een of andere tropische verrassing in Hollandse melkchocolade, Malibu, een shampoo of zonnebrandcrème. Vandaag maak ik niemand belachelijk, al zijn er genoeg kokosnoten op deze wereld die het verdienen! Nee, we noemen geen namen. Vandaag staat deze veelzijdige harige (steen)vrucht centraal, want het is #WereldKokosnotenDag. En het is niet eens een noot, hahaha! Geen nood.

Als kind vond ik het altijd heel bijzonder als we deze vrucht kochten. Een beetje spannend ook om eerst voorzichtig een van die 3 gaatjes door te prikken en het sap op te vangen, waarvan ik me altijd afvroeg of ik dat wel echt lekker vond, overmand door de romantiek. Daarna was het zaak om de vrucht vakkundig te klieven zonder daarbij je vingers te verliezen. Waarna het hakken, schrapen en pulken kon beginnen. Jammer alleen dat die donkere korstjes altijd mee kwamen wanneer je alleen op zoek was naar dat witte vruchtvlees. Vervolgens kon je nog uren herkauwen op dat vezelige spul. Om zelfs uren later nog stukjes kokos tussen je gebit aan te treffen. Doe mij daarom maar de kokosmelk (klappermelk), dan heb je daar tenminste geen last van. Vandaar Thom Kha Kai.

Thom Kha Kai
Een simpel en snel soepje uit Laos en Thailand op basis van kippenbouillon en kokosmelk. Misschien ook wel kant en klaar te koop, maar er gaat niets boven zelf gemaakt. Bovendien binnen 15 minuten op tafel.

Ingredienten
1 blik kokosmelk (4 dl) 
0,5 liter kippenbouillon 
1 kipfilet in stukjes gesneden
5 dunne plakjes laos 
1 stengel citroengras (in 4 stukken gesneden) 
Enkele djeroek poeroet of kaffir lime (limoen)blaadjes
4 eetlepels vissaus
korianderblaadjes 
fijn gesneden bosuitjes 
rode pepers naar behoefte (some like it hot!)
2 eetlepels limoen- of citroensap -
150 gr gesneden champignons

De basis is de kippenbouillon. Roer de helft van de kokosmelk met de laos, citroengras, de pepertjes en citroenblad en de verse stukjes kipfilet door de kippenbouillon en laat het geheel 5 minuten koken. Voeg de rest van de kokosmelk toe en verwarm dit tot het net heeft gekookt. Daarna de champignons, limoen- of citroensap en de vissaus toevoegen (in de Aziatische keuken is de juiste zoet/zuur/zout balans heel belangrijk) en nog even doorwarmen.

Luistertip
Kid Creole and The Coconuts - Annie I'm Not Your Daddy
https://www.youtube.com/watch?v=fLf6MIdE1BE

Thom Kha Kai

2 opmerkingen: