dinsdag 1 september 2015

Septembrrrr!




De R in de maand, dat betekent mosselen. Ze waren er al een tijdje (vanaf half juli) maar nu mag het echt. Dus meteen maar doen, zo'n proteïne-shot.
Mosselen bevatten naast die overdosis eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met 1% is het vetgehalte te verwaarlozen.

Mosselen kun je eigenlijk op vele manieren bereiden. Van naturel tot op pittige Oosterse wijze bijvoorbeeld in een curry met o.a. citroengras, pepers, gember, laos, knoflook en kokosmelk (daarvoor misschien een andere keer meer). Ook lekker is op Mediterrane wijze met knoflook en tomaat en verse kruiden zoals tijm. Of met venkel. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd.

Ingredienten
Vandaag op de eerste dag van september ga ik voor de smaakmakers ui, wortel, prei, knoflook, selderij, peterselie, tijm en rozemarijn.
Neem 2 kg mosselen en spoel ze onder koud stromend water af. Borstel eventueel schoon en verwijder de baarden. Kapotte mosselen altijd weggooien, tenzij je een lang verblijf op het kleinste kamertje op prijs stelt.

Zelf gebruik ik altijd de wok. Hier kan ik lekker veel in kwijt en het omscheppen gaat ook makkelijk. Eerst fruit ik de groenten en kruiden aan met wat olijfolie. Hierdoor krijgen je mosselen een lekker vettig glanslaagje. Ik vind dat dat de romige smaak mooi versterkt.
Nu kunnen alle mosselen erbij. Houdt het vuur nog even hoog (als je een wokbrander hebt werkt dat nog beter). Blus af met een half glas water, bier of witte wijn. Voeg wat grof zeezout toe en enkele royale slagen peper uit de molen. Mag best een beetje pit hebben.
Deksel erop en af en toe omscheppen. Niet te lang koken (zeker niet langer dan 10 min.), want dan krimpen de mosselen en verliezen hun structuur en smaak. Schep de mosselen in een diepe kom en geniet van de zoetige smaak van deze schelpdieren.

Sausje(s) erbij?
Voor mij hoeft het niet, de mosselen hebben zoveel smaak van zichhzelf, maar als het dan toch moet, houd het dan simpel. Mayonaise met Dijon mosterd en wat bieslook, of met tomatenketchup, Pimenton (pittig Spaans gerookt paprikapoeder) en knoflook.

Mandje stokbrood (voor mij geen frieten) en een lekker fris glas Verdejo of droge Riesling.

Luistertip (Geen earth, Wind & Fire)
Diana Ross - I Want Muscles (12" Mix) 6:42
https://www.youtube.com/watch?v=IJk5e29htxQ

Geen Bløf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten