donderdag 3 september 2015

Smashing Pumpkins! (;,;)



Wat je allemaal niet met pompoen kunt doen...
Google er maar op los en je ziet allereerst de mooiste Halloween creaties. Uitgeholde pompoenen kunstig getransformeerd tot lampions of andere beeldhouwerken. De pompoen is dan ook onlosmakelijk verbonden met All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Naast voorgaand verhaal, gebruik of legende, speelt de pompoen ook een rol in het sprookje van Assepoester, waar een goede fee een pompoen en een stelletje muizen omtovert tot een heuse koets met paarden. Tenminste... tot 12 uur. En dan zijn er ook nog mensen die hun geliefde "pompoentje" noemen, waarschijnlijk refererend aan de zoetige smaak. Het beste voorbeeld hiervan is Al Bundy (Married with Children) die zijn dochter Kelly steevast "Pumpkin" noemde. Allemaal prima, leuk en aardig, maar pompoenen zijn natuurlijk gewoon om op te vreten... Pompoentaart, pompoensoep, pompoenbrood, etc.

Misschien ben ik dit jaar aan de vroege kant, eind oktober is het immers pas Halloween, maar toch heb ik nu al die heerlijke zoete Hollandse pompoen op Oosterse wijze gemaakt en gegeten.

Geroosterde pompoen met dukkah (Egyptisch noten/kruiden/specerijenmengsel) en spinazie.

Dukkah basisrecept (kant en klaar te koop of zelf maken)
Handje hazelnoten zonder vlies (evt. amandelen, pijnboompitjes, pistache- of cashewnoten)
2 tl gedroogde munt
5 tl sesamzaad
1 tl venkelzaad
2 tl komijnpoeder (djinten)
2 tl korianderzaad (ketoembar)
Peper en zout (naar smaak toevoegen)
Optioneel: Karwij- of anijszaad, suiker, kaneel, gedroogde citroenschil, etc.

Er was eens... 
...een halve pompoen.
Verwijder het binnenste gedeelte (de zaden) met een lepel en schil de buitenkant.
Snijd de pompoen in blokjes van 2-2,5 cm, neem een platte ovenschaal (eventueel bedekken met bakpapier als deze Assepoester niet van afwassen houdt) en leg de blokjes hierin. Sprenkel er royaal olijfolie overheen en strooi er een aantal eetlepels dukkah overheen. Beetje mengen zodat alles lekker bedekt is. Rooster voor ongeveer 15 minuten in een heteluchtoven op 180 graden.

Was de spinazie (een kilo) en roerbak in een wok. Snufje zout en een teen knoflook erbij. Druk het vocht er met een schuimspaan uit. Eventueel wat geroosterde pijnboompitjes erbij. De pompoen heeft al genoeg extra nootachtige smaken meegekregen, dus het is niet echt nodig, maar het ziet er wel leuker uit. (;,;) Trick or treat?

Omdat pompoen hier de hoofdrol heeft, is er voor het "vlees" slechts een bijrol weggelegd. Grill er lekkere kipdijfiletjes bij (je kunt ze ook even aanbraden en daarna met de pompoen in de oven mee roosteren) of ga voor de vegetarische variant met geitenkaas (ben ik zelf niet zo'n liefhebber van, maar is wel een hele lekkere combinatie!).

Luistertip
The Smashing Pumpkins - Disarm
https://www.youtube.com/watch?v=d1acEVmnVhI

Geroosterde pompoen met dukkah

1 opmerking:

  1. Lijkt me heerlijk, Willem! Is weer net even een andere smaak dan mijn recept - ga ik zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen