vrijdag 4 september 2015

Voulez vous couscous avec moi?



Het hagelt, het hagelt, grote korrels...
Maar niet hier in Houten. Hier word ik hoegenaamd gek van een hagelkanon dat voortdurend afgaat. Om de 10 seconden. Heel irritant. Dit hagelkanon gebruiken boeren om hagel(schade) aan fruitboomgaarden te voorkomen (dus niet om vruchtenhagel te maken!). Een omstreden apparaat dat schokgolven veroorzaakt. Dat verstaan fruitboeren tegenwoordig blijkbaar onder "werken in de cloud"! En het helpt! Nog geen hagelkorrel gezien. Alhoewel, ik zie hier wat korrels... couscous. Vanavond? Heute Abend? Tonight? Ce soir?

Couscous is een populair gerecht uit Noord-Afrika. Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Van hiermee gemaakt deeg worden in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta's worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zowel de deegbolletjes zelf als de gerechten die er mee worden gemaakt, worden couscous genoemd. Parelcouscous moet je zoals pasta wat langer koken en "gewone" couscous hoef je alleen maar te wellen.

Couscous met merguez* worstjes (zowel warm als koud te eten).
1 Koffiemok couscous / 1 mok water (of liever nog bouillon)
2 Zoete puntpaprika's (in stukjes gesneden)
1 Sjalot
1 Teentje knoflook
Zwarte olijven
Munt (gehakt)
Platte peterselie (gehakt)
Snufje gemalen komijn
Zout en peper
Merguez* worstjes (of gebruik runderchipolata worstjes)
Braadvocht/jus

Zet een keteltje water op, die kan straks over de couscous zodat die kan wellen. Bak de worstjes, stukjes paprika's met de sjalot, de knoflook en de olijven. Een beetje in deze volgorde 1 minuten na elkaar toevoegen. Bak op een matige vuur tot alles gaar is, ongeveer 6 minuten.

Doe de couscous in een schaaltje en schenk het hete water of bouillon erop. Laat enkele minuten wellen, totdat al het vocht opgenomen is.

Neem de worstjes apart en schep het paprika-ui-knoflook-olijvenmengsel door de couscous samen met de gehakte munt. Op smaak brengen met zout, peper en een snufje komijn. Bestrooien met de gehakte peterselie. Schep er de worstjes ernaast. Ook lekker als salade of als koud lunchhapje de volgende dag.

* Merguez is een pittig worstje uit Noord-Afrika dat wordt bereid van lams- of rundvlees en is gekruid met komijn, paprika, knoflook, olijfolie en peper.

Luistertip
Labelle - Lady Marmelade (Voulez vous...)
www.youtube.com/watch?v=t4LWIP7SAjY
Mix van parel- en gewone couscous en runderchipolata worstjes. :))

1 opmerking: